13 Mart 2014 Perşembe

Tatar Böreği


Malzemeler:
Harcı için:
200 gr kıyma
1 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz
1 küçük soğan
Tuz
Taze çekilmiş karabiber
1,5 çorba kaşığı su

Hamuru için:
300 gr (2,5 su bardağı) un
1 çay kaşığı tuz
200 ml (4/5 su bardağı) su

Servis için:
250 gr (1 su bardağı) süzme yoğurt
1 diş darımsak
Kuru nane
45 gr (3 çorba kaşığı) zeytinyağı

Hazırlanışı:
Ön hazırlık olarak soğanı rendeleyin. Sarımsağı dövün.
Harcı hazırlamak için bir kapta kıyma, maydanoz, soğan tuz, karabiber ve suyu iyice karıştırın.
Hamurun hazırlanışı: unu tuzla birlikte eleyip, ortasını havuz biçiminde açıp, suyu koyun. Elinizle karıştırarak una suyu yedirin. Hamuru yoğurun, üzerine nemli bir bez örtüp 15-20 dakika dinlendirin. Hamuru dört eşit parçaya kesin ve her parçayı elinizle bastırarak yayın ve yuvarlak hale getirin. Bezelerin her birinin üzerine un serperek 40x40 cm boyutlarında,3 mm kalınlığında açın, 6x6 cm boyutlarında kesin.

Harcı hamur parçalarının ortasına yerleştirin. Muska şeklinde kenarlarını bastırarak kapatın. Bir tencereye tulu su koyup, kaynatın ve tatar böreklerini hafif diri kalacak biçimde 10-12 dakika haşlayın. Kevgir yardımıyla sularını süzerek bir kaba aktarın.
Yoğurdu benmaride (bir kap yarıya karıya kadar ılık su ile doldurulur ve gerekiyorsa ağır ateş üzerine oturtularak suyun sıcaklığının sürekliliği sağlanır. Bu kabın içine tabanı ve kenarları sıcak su ile temas edecek bir ikinci kap oturtulur. Yiyecekler bu ikinci kabın içine konularak pişirilir) ılık tutun.
Tatar böreklerini önceden ısıtılmış çukur tabaklara aktarın. Üzerine ılık yoğurt sosunu dökün. Sahanda kızdırdığınız naneli yağ karışımını üzerine gezdirerek servis yapın.

Afiyet olsun !

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder