8 Temmuz 2012 Pazar

Su Ürünlerinin Satın Alınmasında Dikkat Edilecek Noktalar


Taze Su Ürünlerinin Özellikleri
Kabuklu-kabuksuz su ürünleri mutlaka taze olarak alınıp tüketilmelidirler. Bu ürünlerin mutfağa en kısa yoldan, sağlıklı ve çok taze olarak gelmesi gerekmektedir.

Taze su ürünleri canlı renkleri ve yosunsu kokuları ile ayırt edilebilirler.

Özellikle bazı kabuklu su ürünleri ( yengeç, ıstakoz vb. ) mutfağa canlı olarak gelmeli ve o halde bekletilmelidirler. Kabuklular ve iki kabuklu yumuşakçalar öldükten sonra çok çabuk bozulurlar ve yenilmeleri hâlinde zehirlenmelere yol açarlar.

Tazelik ve Bayatlık Kontrolü
Kabuksuz su ürünlerinin ( kalamar, sübye, ahtapot vb. ) aşırı şişkin ve parlamamış olmaları gerekir.

Kabuksuz su ürünlerinin ( kalamar, sübye, ahtapot vb. ) etlerinin diri ve parlak olmaları gerekir. Parmakla bastırıldığında basılan yer içeri çökük kalmamalıdır.

Kabuklu-kabuksuz su ürünlerinin dış yüzeyleri kaygan olmalı ve ahtapot, sübye, kalamarların kollarındaki pullar vakum tarzı yapışkanlıklarını kısmen de olsa muhafaza etmelidir.

Taze su ürünlerinin kendilerine has bir kokuları vardır ve yosun kokusunu andırırlar. Hoşa gitmeyen ve keskin kokular mikroorganizmaların oluşmaya başladığını gösterir.

Karideslerin renkleri pembemsi olmalıdır. Ancak bazı karides türlerinde özelliklerinden dolayı siyah gri lekeler olduğu unutulmamalıdır. Taze iken renkleri parlaktır.

Midye, istiridye gibi kabuklu su ürünlerinde tazelikleri kabuklarının çok sıkı kapalı olmasıyla anlaşılır. Bu tür ürünlerde bayatlık çok çabuk ve tehlikeli zehirlenmelere yol açabilir.

Bütün su ürünleri bekletilmeden pişirilmeli, pişirildiklerinde ise bekletilmeden tüketilmelidirler. Gerekli durumlarda uzun sürerli beklemelerde canlı olarak veya dondurularak saklanmalıdırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder